18 sept. 2008

Penisuri și vagine pentru export

Huliganii vizuali atacă din nou .Scandalul IRC se mută de la NY la Berlin și chiar pe centrul vechi al Bucureștiului.Super televiziunile de la noi își exercită dreptul de patria potestas și îi bat la funduleț pe cei care au o viziune diferită de frumusețile rubensiene , de lanurile cu grâu , de tablourile cu mere , flori si fețe ceaușiste.Să ne parfumăm cu vodka de pufoiacă, să ne imbrăcăm in haine de carne de mic și să preamărim Noua Dreapta.


Să ne punem toți pungi pe cap, să facem mătănii si nu cumva să aratăm falusuri și vagine nu în alt context decât cel cu tenta renascentistă, să aruncăm cu pietre in Cristi Neagoe, Benedek Levente , Alexandru Radvan , Sorin Tara și mulți alții, de fapt in toți cei care îndrăznesc să facă artă contemporană . Mă intreb cum ar comenta asta http://www.artnet.com/magazineus/features/kuspit/kuspit9-11-08.asp ?

Balansul dintre ce e acceptabil și ce nu e acceptabil in privința problemei sexualității in artă se reinventează în mod continuu.Dacă urâtul avangardei a fost acceptat ca model de frumusețe de ce sâ fie interzisă o expoziție ca cea de la Atelier 35?E trist că personaje ca Prigoana ajung să devină critici de artă.

Istoria se repetă, in mișcarea avangardistă il avem pe Duchamp, Dali, Ernst, Magritte, avem cadavre”rafinate”, pișoare ca fantani, vivisecția unui ochi(de văzut” Un caine andaluz”de Bunuel) .Ce așteaptă Romania de la tinerii artiști, un Bălașă junior?

Pe scara noastră face curățenie Tanti Stela și ea dă in același ritm cu mopul, ea nu e afectată de tot scandalul IRC, si mulți alții ca ea. România e adormită pe acordurile „Cântării româniei , dar realitatea e alta și nu toți am rămas prinși in trecut.Suntem cu mult in urma celorlalți,de ex in anii 60 mișcarea Fluxus lua avânt in NY pe când la noi socialismul înflorea.Noi nu am avut miscarea camp,nu am avut un nud care sa se bucure de lipsa sa patetica de pudoare .Sunt etape pe care nu le putem sari, nu mai putem prezenta o Românie cu un Dracula expirat,moaște cu diplomă de doctor și psiholog, fotografii cu cladiri si copii ai strazii , ouă incondeiate si jocuri câmpenești.

Niki de Saint-Phalle Hon


Magritte Rene



Cindy Sherman Untitled 255


Hermann Nitsch Aktion

Marina Abramovici Lips of Thomas


Arta nu e pentru oricine.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Chiar daca nu am vazut pana acum atatea picturi cu penisuri si vagine si nici om de arta nu sunt,respect artistii pentru ca stiu sa se exprime pictand,sculptand,scriind,jucand sau cantand.
Iar cei care fac pe jignitii si revoltatii n-au decat sa nu mearga la astfel de expozitii,ca nu am auzit ca picturile sunt expuse pe aleea de langa bloc.
Gabi.

Anonim spunea...

Tot eu sunt.A mai fost o emisiune despre expozitia de arta moderna-de data asta se va intruni comisia de cultura a parlamentului sa vada cum a cheltuit ICR banii.
De toata jena suntem noi,romanii.
Mi-am permis sa folosesc poze de aici pentru postul pe care-l scriu.
Gabi.